Vitaminban gazdag makréla
A fehérjében és Omega-3 zsírsavban gazdag halételek egészségvédő hatása széles körben ismert, mégis vannak, akik tartózkodnak az ilyen alapanyagú fogásoktól, mégpedig azért, mert nem szeretik a tengeri élőlények húsának jellegzetes ízét.
Ha ez a halfogyasztás egyetlen akadálya, akkor a végső döntés meghozatala előtt, mindenképpen megkóstolandó a lágyabb aromájú makréla, ami egyébként a tonhalnál is magasabb zsírtartalommal rendelkezik, tehát egyértelműen szervezetbarát eledel.
De nem ez az egyetlen fontos összetevő, ami ennek a nagyméretű halnak a húsában megtalálható. A makréla B12- és D-vitamin forrásként is ideális választás, emellett olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a vas, a foszfor, illetve a folsav és ezzel a lista korántsem teljes.
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a makréla fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a gyermek- és időskori cukorbetegség kialakulásának kockázata, ugyanakkor az Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően, az Alzheimer-kór is nagy eséllyel kivédhető.