Szürkehályog műtét

Hogyan kezelhető a szürkehályog műtét utáni szemszárazság?

A látás teljes elvesztése vagy annak romlása roppant kellemetlen tud lenni minden életkorban. A technológia fejlődésének köszönhetően, manapság már olyan speciális lézereket használnak a szemet érintő műtéteknél, amik tűpontosan képesek a szemlencsét metszeni. A szürkehályog kezelés után előfordulhat szemszárazság, ami gyakorlatilag műkönny segítségével orvosolható. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista ennek a jelentőségét is kiemeli. Gondolta volna, hogy évente több mint 18 millió műtétet végeznek el világszerte?

A számok is azt mutatják, hogy a leggyakoribb beavatkozásnak számít. Dr. Nagymihály Attila több mint 25 éves sebészeti gyakorlattal és 15 éves klinikai rutinnal rendelkezik. A szemész szakorvos eddigi pályafutása során több mint 10.000 szürkehályog műtétet végzett. Természetesen, ehhez hozzájárult a világszínvonalú technológiával felszerelt steril műtő és a korszerű gépek is. Ahhoz, hogy a páciensek teljesen biztonságban érezhessék magukat, mindenképpen hozzájuk kell igazodni.

Melyek a szürkehályog műtét utáni teendők?

Először is, aki átesik a beavatkozáson, annak a műtét utáni első és második napon is jelentkeznie kell a szakorvosnál. Ennél a vizsgálatnál nem fog más történni, mint ellenőrzik a vágást, vagyis a műtéti területet. Ha mindent rendben találtak, akkor az első kontroll 2 hónap múlva fog megtörténni. Az újabb ellenőrzés után lehet, hogy szükség lesz szemüveg felírásra. A szakértő azt is javasolni szokta, hogy évente egyszer legalább tegyen egy látogatást a rendelőben, hogy minden rendben van-e.

A szürkehályog eltávolítását követően érzékenyebb lesz a szem és szúró, gyakran égő érzést lehet tapasztalni. Olyan lesz, mintha valami törné a szemét. Azonban vakargatni, belenyúlni vagy erősen dörzsölni tilos! Ilyenkor cseppenteni kell bele abból a gyógyhatású készítményből, amit az orvos írt fel. 2-4 hét után már a kis vágás teljesen el fog tűnni és a látás újra a régi lesz. A tárgyakat ismét színesen és élesen fogja látni.

Beszéljünk egy kicsit magáról a szürkehályogról!

A szürkehályog vagy katarakta olyan betegsége a szemnek, ami szó szerint elszürkíti a látást. Vagyis olyan lesz, mintha valaki homályosan fekete-fehér képeket látna. A katarakta magyarul vízesést jelent, hiszen fátyolszerű látást eredményez a kiterjedt mértékű hályog. A kezelése nem lehetséges szemcseppekkel, terápiákkal, tornákkal vagy szemüveggel. Mindenképpen műtét szükséges az eltávolításához. Nem érdemes megvárni, hogy kiterjedtebb formában legyen jelen a szemen.

Az előrehaladottabb szürkehályog eltávolítása sokkal nehezebb. Teljes vakságot nem tud okozni, viszont nagyon gyakran fordul elő zöldhályoggal együtt. Ez utóbbi pedig csak kezdeti szakaszában kezelhető, hiszen a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár. A glaukóma viszont már képes vakságot okozni. Korai felismerés esetén a zöldhályog kezelhető, a katarakta pedig eltávolítható a szem teljes egészéről. Ez egy kicsit időigényesebb és bonyolultabb beavatkozás, de napjainkban már ez sem jelent problémát egy szemész orvosnak.

Hasonló bejegyzések

kötelező biztosítás kalkulátor

Melyek a legnépszerűbb kötelező biztosítás kalkulátorok?

Magyarországon törvény szabályozza a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás módozatot, amivel minden arra kötelezett járműnek rendelkeznie kell. Az autósok elkerülhetetlen kiadásként tartják számon, ezért evidens, hogy keresik a legolcsóbb ajánlatot, sok esetben díjszámító rendszer használatával. A Biztoshely kötelező biztosítás kalkulátora is sokaknak segített már. Szükséges is alaposan tájékozódni döntés előtt, mert a biztosítási ajánlatok biztosítónként sok százalékkal […]

Euro Travel utazási iroda

Melyek most a „legjobb” utazási irodák Magyarországon?

A legjobb utazási irodák értéke nemcsak abban rejlik, hogy egyszerűen megszervezik az utazásokat, hanem széles körű szolgáltatásokat is nyújtanak és megbízhatók. Magyarországon az Euro Travel utazási iroda is rendkívül népszerű. Az egyik legfontosabb előnye, hogy nagy szakértelemmel rendelkező dolgozókat foglalkoztat, akik segítenek a felhőtlen élmények megvalósításában. A profik ismerik az úti célok legjobb időpontjait, az […]