osztott klímák

A split klíma működési elve

osztott klímák
osztott klímák

Ha valaki légkondit akar vásárolni, akkor akarva-akaratlanul hallani fogja a split kifejezést, illetve biztosan találkozni fog ilyen jellegű szerkezetekkel. Ez teljesen rendben is van, hiszen ezek modern és megbízható berendezések, amikkel biztosan jól jár az ember.

Érdemes megismerkedni ezekkel. A split, azaz osztott klímák két részből állnak: egy kültéri- és egy beltéri egységből. A felépítés is nagyon egyedi, hát még akkor a működési elv. Mind a kettő igazán modern. Pontosan ez adja a légkondi számtalan pozitívumát.

A kialakítást tekintve tudni érdemes, hogy a beltéri egység kisebb, formatervezett és általában jobban beilleszthető a lakótérbe. Nyilván ez nagyon fontos dolog a klímaszerelésnél, ugyanis a szerkezet jól látható helyre fog kerülni. Mivel a kültéri egységben helyet kell kapjon a kompresszor is, ami ugye maga a működésnek a hangforrása, érdemes ezt oda elhelyezni, amelyik távol esik az élettértől.

Az ablak- és a mobilklímák esetében ezek okozzák a legtöbb problémát. A split légkondicionálók sikere mindenképp a hatékonyságnak köszönhető. A korszerűséget a leginkább az bizonyítja, hogy a hűtőkörben zártan és kontrolláltan van megoldva a meleg elvezetése.

Emiatt biztosan nem fog a meleg visszaszökni a nappaliba, hálószobába vagy épp a konyhába. A split klímák esetében azt is ki kell emelni, hogy a berendezések nem árammal fűtenek. Ez egy régi működési elv. Mostanság már a hőszivattyú megoldás figyelhető meg.

Ennek köszönhetően a hőt a környezeti hőforrások, legyen az víz, levegő vagy épp talaj, valamelyikéből nyeri, és az áramot csak a hő szállítására használja. A split esetében a hőforrás nem más, mint a levegő. Mivel a levegő megújuló energiaforrás, ezért is érhető el a sokak által nehezen értelmezhető maximális hatékonysági fok.

A vásárlókban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az adott esetben melyik is bizonyul a legjobb split berendezésnek? Természetesen csakis az váltja be a hozzá fűzött reményeket, amelyik energiahatékonyságban verhetetlen. A SEER/SCOP mutatókról nem szabad megfeledkezni ekkor. Ezek alapján lehet tudni, hogy az adott berendezések segítségével, a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési, illetve fűtési energiát lehet nyerni.

Hasonló bejegyzések

Héra

Megbízható falfesték a Héra

A Héra falfesték egy népszerű és elismert márka Magyarországon, ami a lakossági és ipari festékpiacon is jelentős szerepet játszik. A termék a kiváló minőségéről, könnyű felhordhatóságáról és tartósságáról ismert, így számos háztartásban és közintézményben előszeretettel használják. A Héra termékcsalád többféle változatot kínál, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb festéket. Az egyik legnépszerűbb termékük a Héra […]

gomb

Különleges gomb variációk a webshopban

A gomb apró, de annál fontosabb eleme egy ruhának, hiszen a praktikussági elvárásokon túl, az esztétikai szempontoknak is meg kell felelnie. Kicsi, általában kerek és elsősorban a ruhákon látható. Mi az? Ez természetesen a gomb. Nem újdonság, de annál fontosabb a ruházati termékek előállítása során, bármilyen módszerrel készüljenek azok. Az ember azt gondolná, hogy ezt […]