A split klíma működési elve – Hírek
osztott klímák

A split klíma működési elve

osztott klímák
osztott klímák

Ha valaki légkondit akar vásárolni, akkor akarva-akaratlanul hallani fogja a split kifejezést, illetve biztosan találkozni fog ilyen jellegű szerkezetekkel. Ez teljesen rendben is van, hiszen ezek modern és megbízható berendezések, amikkel biztosan jól jár az ember.

Érdemes megismerkedni ezekkel. A split, azaz osztott klímák két részből állnak: egy kültéri- és egy beltéri egységből. A felépítés is nagyon egyedi, hát még akkor a működési elv. Mind a kettő igazán modern. Pontosan ez adja a légkondi számtalan pozitívumát.

A kialakítást tekintve tudni érdemes, hogy a beltéri egység kisebb, formatervezett és általában jobban beilleszthető a lakótérbe. Nyilván ez nagyon fontos dolog a klímaszerelésnél, ugyanis a szerkezet jól látható helyre fog kerülni. Mivel a kültéri egységben helyet kell kapjon a kompresszor is, ami ugye maga a működésnek a hangforrása, érdemes ezt oda elhelyezni, amelyik távol esik az élettértől.

Az ablak- és a mobilklímák esetében ezek okozzák a legtöbb problémát. A split légkondicionálók sikere mindenképp a hatékonyságnak köszönhető. A korszerűséget a leginkább az bizonyítja, hogy a hűtőkörben zártan és kontrolláltan van megoldva a meleg elvezetése.

Emiatt biztosan nem fog a meleg visszaszökni a nappaliba, hálószobába vagy épp a konyhába. A split klímák esetében azt is ki kell emelni, hogy a berendezések nem árammal fűtenek. Ez egy régi működési elv. Mostanság már a hőszivattyú megoldás figyelhető meg.

Ennek köszönhetően a hőt a környezeti hőforrások, legyen az víz, levegő vagy épp talaj, valamelyikéből nyeri, és az áramot csak a hő szállítására használja. A split esetében a hőforrás nem más, mint a levegő. Mivel a levegő megújuló energiaforrás, ezért is érhető el a sokak által nehezen értelmezhető maximális hatékonysági fok.

A vásárlókban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az adott esetben melyik is bizonyul a legjobb split berendezésnek? Természetesen csakis az váltja be a hozzá fűzött reményeket, amelyik energiahatékonyságban verhetetlen. A SEER/SCOP mutatókról nem szabad megfeledkezni ekkor. Ezek alapján lehet tudni, hogy az adott berendezések segítségével, a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési, illetve fűtési energiát lehet nyerni.

Hasonló bejegyzések

szakálldísz

Rejtse el a szakállát a szakálldísz segítségével

A viking-kedvelők körében teljesen elfogadott a hosszú szakáll viselete, azonban ez munkahelyi problémákhoz vezethet. Szerencsére a szakálldísz használatával bárki hétköznapi külalakot tud magának varázsolni, hogy megfeleljen a kinézetre vonatkozó előírásoknak. Bár a legtöbb helyen szabad az öltözködésünk, egy hotel recepcióján vagy étteremben sokszor muszáj megfelelni a követelményeknek. Ahhoz, hogy ne vágja le az oly régóta […]

Abszint

Az abszint, ami két vállra fektet

Egyes helyeken már-már mágikus italként tekintenek rá. Ennek kapcsán nem csoda, hogy az abszint megkapta a „zöld tündér“ nevet. Ebből már nagyjából következtethetünk, hogy milyen hatással van arra, aki egyszerre sokat fogyaszt belőle. Bár a hatása az ugyanolyan, mint minden égetett szeszes italé, viszont az alkoholtartalma igazán magas. Egyeseknek már a 45%-os alkoholtartalom is sok […]