Az IR tünetei nem mindig feltűnőek

IR és az alacsony glikémiás index

Vannak olyan alattomos betegségek, amelyeket még a hozzáértők is nagyon nehezen ismernek fel, mert egészen általános szimptómák utalnak a jelenlétükre, amelyek egy szimpla megfázástól vagy a stressztől is kialakulhatnak. Ha ezekből több is jelentkezik, el kell gondolkodni, hogy talán ezek az IR tünetei és tanácsos felkeresni egy orvost.

Például, ha valaki étkezés után néhány órával gyakran agresszív, feszült, megemelkedik a vérnyomása, rosszullét környékezi, verejtékezik, szaporán ver a szíve, álmos és koncentrációzavar lép fel, akkor minél hamarabb érdemes kivizsgáltatnia magát.

Ha az előzőekben felsorolt IR tünetei hasi típusú hízékonysággal, fogyási képtelenséggel, hangulatingadozással, rohamszerű farkaséhséggel, édesség függőséggel, teljesítőképesség romlással társulnak, akkor szinte biztos lehet benne, hogy az analízisek meg fogják erősíteni a gyanúját.

Elég ezekből csak két-három dolog jelentkezzen ahhoz, hogy inzulinrezisztenciáról legyen szó, tehát a legkisebb kétség esetén is javallott orvoshoz fordulni, mert jobb, ha kiderül, hogy nincs is komolyabb baj, mintha késleltetve kezdődne el a kezelés. Ugyanis enyhébb esetekben már az életmódváltás is elég, hogy az IR tünetei eltűnjenek.

A betegnek elsősorban diétát kell tartania, amihez az alacsony glikémiás index fogalmát ismernie kell. Egy élelmiszer GI értéke azt jelöli, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet a glükózhoz képest. A glükóz a 100-as értéket kapta, mivel ez van a legnagyobb hatással a vércukorra és az inzulinszintre is.

A többi étel és tápanyag ehhez képest került kategorizálásra. Alacsony glikémiás indexnek az 50 alatti GI számokat tekintjük és az inzulinrezisztens betegeknek azokat az élelmiszereket kell előtérbe helyezniük, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak.

Ahhoz, hogy be tudják tartani az előírt étrendet, a specialisták táblázatokat állítottak össze, hogy könnyebb legyen ellenőrizni, hogy egy-egy finom falat belefér a diétába vagy sem. Szerencsére az alacsony glikémiás index nem jelenti azt, hogy minden ínyencségről le kellene mondani, csak néhány kockázati elemet kell kiküszöbölni.

Hasonló bejegyzések

Dr. Szabó Antal látásjavítás

A látásvizsgálat menete: mire számíthatok?

Sokan nem tudják, hogy mire számítsanak, amikor időpontot kérnek egy szemészhez, különösen, ha még soha nem voltak átfogó szemészeti vizsgálaton, vagy ha sok év telt el az utolsó vizsgálat óta. Ha Te is ebben a cipőben jársz, ne aggódj, mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni az átfogó látásvizsgálat minden egyes mozzanatát. Mit tehetsz még? Dr. […]

Lézeres szemműtét

Lézeres szemműtét árak összehasonlítása Budapesten

Többféle lézeres szemműtét érhető el ma Magyarországon, amelyek segítségével a páciensek visszakaphatják az éleslátásukat. Természetes, hogy minden eljárásnak megvan a maga ára a magánorvosi intézményekben és ezek az összegek különbözőek. Egy lézeres szemműtét ára Budapesten (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) a kezelés típusától is függ. Például a Budai Szemészeti Központban választani […]