Cognac is csak egy szőlőtermő vidék
Ha jól megtekintik Franciaország domborzatát, szerte az egész országban magas dombhátakat, hegységeket láthatnak, amelyeket bőséges hozamú folyamok választanak el. Ez a változatos, esőben gazdag vidék ideális hely a szőlőtermesztéshez.
Cognac sem valami különleges helye Franciaországnak, ez is egy a sok szőlővidék közül, ahol évszázadok óta hagyomány a borkészítés. Talán a szerencse is közrejátszhatott, hogy erről a helyről nevezték el a híres francia konyakot.
Nem valószínű, hogy akkor az ottani borászoknak kimondottan az volt a szándékuk, hogy egy híres italt kísérletezzenek ki, inkább arra törekedtek, hogy egy minőségi terméket állítsanak elő, amiből meggazdagodhatnak. A többi pedig jött magától. A francia cognac gyorsan a nemes családok kedvenc italává vált, sőt, külföldről is érkeztek speciális megrendelések, a királyi és tehetős nemesi családok részéről. Annak idején birtokolni egy eredeti francia cognakot kiváltság volt és nagy megtiszteltetés, ha vele megkínáltak valakit. A cognac így vált híressé és máig tartja magát a hagyományokhoz.