pénzügyi tippek

3 Egyszerű megtakarítási forma fiataloknak

A megtakarítás és a pénzügyi tervezés olyan készségek, amiket sohasem lehet túl korán elkezdeni fejleszteni. Fiatalon belevágni a megtakarásokba nemcsak előnyös, de kritikusan fontos lépés a pénzügyi biztonság felé vezető úton. Sokan azonban elakadnak abban, hogyan és hol kezdjék. Itt van 3 egyszerű, de hatékony megtakarítási forma, amik segítenek abban, hogy stabil alapokat rakj le a pénzügyi jövőd számára. Előtte nézzük meg, hogy miért van erre egyáltalán szükséged.

Ezért fontosak a megtakarítások

Az idő nagyon gyorsan elrepül és az emberek többsége erre csak akkor jön rá, amikor már késő. Félretenni a gyakran bizonytalan jövőre sokan azért nem szoktak, mert inkább a mának akarnak élni. Egyszerűbb most mindent elkölteni, mint előre gondolkodni. Viszont, amikor nagyon kellene a pénz, sokan inkább a hitelek felé nyúlnak.

Ezek visszafizetése azonban ugyanolyan bizonytalan és annak már komolyabb tétje van. A másik megszokott gyakorlat a minimálbéres alkalmazás és a plusz bérek kézbe adása. Ez kedvező a cégeknek és alkalomadtán a munkavállalóknak is, de a nyugdíj ilyen formában sokkal kisebb lesz. Addig kell tehát félretenni, amíg van miből. Miként lehet ezt megtenni?

1. Automatizált megtakarítási számlák

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdd a spórolást, az automatizált megtakarítási számlák létrehozása. Ez azt jelenti, hogy beállítasz egy automatikus átutalást a folyószámládról a megtakarítási számládra minden hónapban, éppen úgy, ahogy a számlákat is fizeted.

Kezdheted már havi néhány ezer forinttal is, a lényeg az, hogy rendszeressé tedd. Ez a módszer segít abban, hogy „fizess először magadnak”, mielőtt bármi másra költenél. Ilyen formában pedig már alapból tudni fogod, hogy van egy biztos tartalékod, még akkor is, ha a többit elköltötted.

2. Különféle befektetési alapok

A fiataloknak a befektetési alapok remek módját kínálják a pénzük növelésének, különösen azok, akik még csak ismerkednek ezzel a világgal. Ezek az alapok különböző eszközökbe, például részvényekbe és kötvényekbe fektetnek be, csökkentve a kockázatot a diverzifikációval.

Kezdő befektetőként érdemes alacsony költségű indexalapokat választanod, amik követik a nagyobb piaci mozgásokat, minimalizálva ezzel a kezelési költségeket és maximalizálva a hosszú távú hozamokat. Amint jobban megy a kereskedés, lehet egyre nagyobb kockázatot vállalni.

3. Jó választásnak számítanak az önkéntes nyugdíjpénztárak

A nyugdíj talán messzinek tűnik, de soha nem lehet túl korán elkezdeni a megtakarítást. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő befizetések adókedvezményt is jelenthetnek, ami tovább növeli az alaptőke értékét. Emellett, az önkéntes nyugdíjpénztárak hosszú távú befektetési stratégiát követnek, ami segít a pénzed értékének növekedésében az évek során.

Ha érdekelnek a hasonló pénzügyi tippek, kövesd a Grantis TikTok-ját! Az ott megosztott tartalom nemcsak informatív, de szórakoztató is, segítve ezzel, hogy a fiatalabb generáció könnyebben megismerkedjen a pénzügyi alapfogalmakkal és stratégiákkal.

A megtakarítások nemcsak az idősebb generációk kiváltsága. Minél előbb kezded, annál jobb alapot biztosíthatsz magadnak a jövőre nézve. Nagyon hálás leszel a jövőben, ha így döntesz!

Hasonló bejegyzések

kötelező biztosítás kalkulátor

Melyek a legnépszerűbb kötelező biztosítás kalkulátorok?

Magyarországon törvény szabályozza a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás módozatot, amivel minden arra kötelezett járműnek rendelkeznie kell. Az autósok elkerülhetetlen kiadásként tartják számon, ezért evidens, hogy keresik a legolcsóbb ajánlatot, sok esetben díjszámító rendszer használatával. A Biztoshely kötelező biztosítás kalkulátora is sokaknak segített már. Szükséges is alaposan tájékozódni döntés előtt, mert a biztosítási ajánlatok biztosítónként sok százalékkal […]

Euro Travel utazási iroda

Melyek most a „legjobb” utazási irodák Magyarországon?

A legjobb utazási irodák értéke nemcsak abban rejlik, hogy egyszerűen megszervezik az utazásokat, hanem széles körű szolgáltatásokat is nyújtanak és megbízhatók. Magyarországon az Euro Travel utazási iroda is rendkívül népszerű. Az egyik legfontosabb előnye, hogy nagy szakértelemmel rendelkező dolgozókat foglalkoztat, akik segítenek a felhőtlen élmények megvalósításában. A profik ismerik az úti célok legjobb időpontjait, az […]