Dr. Szabó Antal látásjavítás

A látásvizsgálat menete: mire számíthatok?

Sokan nem tudják, hogy mire számítsanak, amikor időpontot kérnek egy szemészhez, különösen, ha még soha nem voltak átfogó szemészeti vizsgálaton, vagy ha sok év telt el az utolsó vizsgálat óta. Ha Te is ebben a cipőben jársz, ne aggódj, mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni az átfogó látásvizsgálat minden egyes mozzanatát. Mit tehetsz még? Dr. Szabó Antal látásjavítás kisokosát is érdemes átolvasnod.

A rutin vagy átfogó szemészeti vizsgálat során a szakember számos vizsgálatot és eljárást végez, hogy értékelje a látásod és a szemeid egészségét. Néha ezek a vizsgálatokhoz és eljárásokhoz összetett berendezéseket használnak, hogy az orvos a lehető legjobb rálátást kapja a dolgokra.

A látásvizsgálat célja, hogy a szemeid a lehető legegészségesebbek maradjanak. A rendszeres ellenőrzésekkel a szemész orvos segíthet az esetleges betegségek diagnosztizálásában és kezelésében, a szemüveg recept frissítésében, és nyomon követheti a szemed öregedését.

Mi történik a szemészeti vizsgálat során?

Egy átfogó szemészeti vizsgálat általában 30 perctől egy óráig tart. Hogyan készülhetsz fel rá? Amikor időpontot kérsz a vizsgálatra, említsd meg, hogy van-e látásproblémád. Mielőtt elmész, írd össze azokat a kérdéseket, amelyeket fel szeretnél tenni az orvosnak. Készülj fel arra is, hogy tájékoztasd az orvost az általad szedett gyógyszerekről, valamint a saját és a közeli családtagok szembetegségeiről.

Hozd magaddal a szemüveged és a kontaktlencséidet a receptekkel együtt. A hazaútra tegyél be egy napszemüveget is. Az orvos szemcseppet használhat a pupillák kinyitására. Ezt nevezik tágításnak. A szemeid ezután fényérzékenyek lesznek.
Az átfogó látásvizsgálat során elvégzett első tesztek között szerepelnek a látásélesség vizsgálatok, amelyek a látásod élességét mérik. Ezeket általában egy kivetített szemtábla segítségével végzik a távoli látásélesség mérésére, és egy kis, kézben tartott táblával a közeli látás mérésére.

A színlátást ellenőrző szűrővizsgálatot gyakran az átfogó szemészeti vizsgálat korai szakaszában végzik el, hogy kizárják a színvakságot. Az örökletes színlátási hiányosságok kimutatásán túl, a színvaksági tesztek figyelmeztethetik a szemorvost a lehetséges szemegészségügyi problémákra is, amelyek befolyásolhatják a színlátást.

Takarásos vizsgálat a szem igazodásának ellenőrzésére

Bár sokféleképpen ellenőrizheti a szemorvos, hogyan működnek együtt a szemed, a takarásos vizsgálat a legegyszerűbb és leggyakoribb. Ilyenkor a szakember megkér, hogy fókuszálj egy kis tárgyra a szoba túloldalán, majd felváltva eltakarja mindkét szemed, miközben a célpontot nézed. A tesztet ezután megismétli, miközben egy közeli tárgyat nézel.

A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés

Ha a látásodban változásokat tapasztalsz, vagy a látásromlás bármely tünetét észleled, fordulj mielőbb szakemberhez! Bár nincs ok a pánikra, a legjobb, ha minél előbb foglalkozol az aggályokkal. Vedd fel a kapcsolatot Dr. Szabó Antal magánrendelésével, vagy foglalj időpontot online, és tedd fel a tünetekkel, a kezeléssel és a szem általános egészségével kapcsolatos kérdéseidet.

Hasonló bejegyzések

Lézeres szemműtét

Lézeres szemműtét árak összehasonlítása Budapesten

Többféle lézeres szemműtét érhető el ma Magyarországon, amelyek segítségével a páciensek visszakaphatják az éleslátásukat. Természetes, hogy minden eljárásnak megvan a maga ára a magánorvosi intézményekben és ezek az összegek különbözőek. Egy lézeres szemműtét ára Budapesten (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) a kezelés típusától is függ. Például a Budai Szemészeti Központban választani […]

gerincsérv gyógytorna

Hogyan zajlik a gerincsérv tornája?

Komoly betegség a gerincsérv, ami esetenként nagy, szinte elviselhetetlen fájdalommal járhat. Gyógytornával enyhíthetőek a szimptómák, azonban nem mindegy, hogy milyen metódust választ a betegnek a szakember és talán a McKenzie terápia jelenti a megoldást. Erre is érdemes figyelni a gerincsérv gyógytorna gyakorlatok alatt. A terápia mozgásai nem gyakorlatsorokat jelentenek, sokkal inkább egy mozdulatot és testtartást, […]