NTAK

NTAK vendéglátás határidők tisztázása

Egyre többet lehet hallani vendéglátósként az NTAK rendszeréről, ami első körben igen titokzatos dolognak tűnt. Sokan, némileg joggal, egyből arra gondoltak, hogy itt egy újabb módja annak, amivel az vállalkozásokat fárasztják és pénzt húznak le róluk. Lényegében nem erről van szó, hanem az ágazat minél hatékonyabb fejlesztéséről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, miszerint a rendszer már jó ideje működik a szállásadók körében.

Magyarország kitűzte célul maga elé, hogy 2030-ra a térség vezető turisztikai régiójává fog válni, amihez célirányos fejlesztésekre lesz szükség. Ahhoz viszont, hogy a befektetések eljussanak a megfelelő helyre, adatok kellenek. Itt lép képbe az NTAK rendszere. Ez összefogja az egész országból érkező információkat és valós időben láthatóvá, feldolgozhatóvá teszi azokat. Elég nagy beruházás, amit ennek megfelelően komolyan vesznek.

A bevezetés kezdetén még az volt az elképzelés, hogy minden cégnek kötelező lesz, de a szabályok idővel finomodtak, akárcsak a határidők. Eredetileg 2023 január. 1-re tervezték az indítást, de ez elmaradt. Kitolták az egészet 6 hónappal későbbre, tehát július 1-re. Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatás elmaradása komoly büntetést von maga után. Ezért is érdemes tisztában lenni a vendéglátásban az NTAK határidőkkel. Mivel a szálláshelyeknél is jól működött a sávos bevezetés, ezért itt szintén éltek ezzel. A fenti időpontban tehát megindult az adatszolgáltatás, de csak azon vállalkozások esetében, akik 2022-ben éves szinten több mint 100 millió forintos bevétellel rendelkeztek.

Akik a megnevezett évben 12 és 100 millió Ft között kerestek, újabb fél év haladékot kaptak, így 2024 január. 1-re módosult az indítás dátuma részükre. Akik pedig 12 millió Ft alatti jövedelmet könyveltek el, mentesülnek az adatszolgáltatás terhe alól, de a regisztrációban ugyanúgy részt kell venniük. A megfelelő eszközök beszerzésében a CMO hasznos társként járul hozzá. Profi rendszerek, akár ingyenes szoftver áll rendelkezésre, amivel maradéktalanul meg lehet felelni a hatósági előírásoknak. Érdemes többet megtudni erről mielőbb.

Hasonló bejegyzések

hasplasztika

Kinek javasolt a hasplasztika? Egy népszerű sebész tájékoztatója

A terhességet, szülést követően gyakran alakul ki megereszkedett has, főképpen a vékonyabb kötőszövettel rendelkező nők esetében, tehát nem tud visszaállni az eredeti állapot. Dr. Falus György hasplasztika sebész szerint ilyen esetben is segíthet a műtét. Újra feszessé tehető a has tájékán megnyúlt bőr, ráadásul császármetszéses szülés után a metszés hegét kivágva, a hasplasztika nem jelent […]

ötlet szabadalmaztatása

Miért és miként történik egy ötlet szabadalmaztatása?

Egy ötlet szabadalmaztatása alapvető lépés minden találmány piacra vitelében, mivel megvédi az innovációt és biztosítja a találmány jogi védelmét. A szabadalmaztatási folyamat összetett, de egy szabadalmi ügyvivő segítségével minden lépés gördülékenyen és hatékonyan végezhető el. Emellett, a szakértő tanácsot adhat arra vonatkozóan, hogy a szabadalmon kívül más jogi védelem, például a formatervezési mintaoltalom megfelelőbb lehet […]